Wat is een ‘geflipt huis’?
Het kan zijn dat je nog nooit van deze term hebt gehoord: ‘geflipt huis’. Een geflipte woning is niet een woning die de draad kwijt is. Het is een woning die goedkoop is gekocht en daarna is gerenoveerd met het doel om hem direct weer met winst te verkopen. In de autohandel is ‘flippen’ al jaren een bekend fenomeen, maar woningen flippen is met de huidige woningmarkt best een lucratieve handel. En voor de koper kan dit een buitenkansje zijn om een ‘turn-key-woning’ te kopen; een woning die sleutelklaar is.
Taxeren, klussen, taxeren
Het bekendste televisieprogramma over huizenflippen is ‘Houses under the hammer’. In dit programma kopen mensen vaak blind een woning op de veiling. Dan wordt de woning getaxeerd door een makelaar, waarna de kopers aan de slag gaan. De handen worden uit de mouwen gestoken. Het huis wordt gestript, binnenstebuiten gedraaid en uitgeklopt. Er komt een verse vloer, nieuw sanitair en frisse keuken in, met tot slot een flinke lik verf. Daarna komt de makelaar opnieuw om te taxeren en zie: winst!
Starters
Voor de koper kan een geflipt huis ook winst betekenen. Vooral voor starters die al op de max van hun hypotheek zitten en niet direct geld hebben voor een nieuwe keuken of badkamer. Je koopt een sleutelklare woning die je zó kan betrekken en waarvan het sanitair en de keuken nog wel even mee kan. Je zit niet met dure verbouwingen of nog jaren met een verouderde badkamer, ‘die nog wel een keer komt’. Meubels erin en wonen! Nu moet het natuurlijk wel je smaak zijn, maar de meeste ‘flippers’ volgen heel slim de laatste woontrends. De meeste geflipte woningen zijn dus neutraal of minstens modern ingericht.
Ervoor gaan of laten staan?
Zoals bij veel dingen waar geld mee verdiend wordt, zitten er natuurlijk ook rotte appels tussen. Die woningen worden met zo min mogelijk geld opgefrist om zoveel mogelijk winst te maken en zo de markt voor de rest verpesten. Het zal je niet verbazen dat er over gekochte huizen die geflipt zijn best wel wat horrorverhalen bestaan. Van muren van papier-maché en enorme lekkages, tot levensgevaarlijke stroomvoorzieningen. Gelukkig heb je dan je makelaar bij je die precies weet waar hij op moet letten. Laat je daarnaast informeren of al het leidingwerk en het stroomnet gecertificeerd is uitgevoerd. En het is zeker aan te raden om een technische keuring uit te laten voeren vóór de aankoop. Zo koop je geen geflipte kat in de zak.