Is het kopen van een vakantiehuisje een goede zet?
Door de hele crisis van het afgelopen jaar zijn er direct een aantal dingen drastisch veranderd die wij in voorgaande jaren niet voor mogelijk hadden gehouden. Een van die dingen was dat er van de zomer bijna geen vakantie-accommodatie meer te boeken viel, aangezien veel mensen noodgedwongen in Nederland vakantie vierden.
Toch zijn er wat vakantie in eigen land betreft veel positieve geluiden te horen. Van hoe lekker dat eigenlijk is om niet meer 8 uur in de file te staan voor de Gotthardtunnel of scheerlijn aan scheerlijn op een camping in Spanje te hoeven staan. Vakantie in eigen land, en dan met name in een zomerhuisje, is in één klap de populairste vakantiebestemming geworden.
Huren of… kopen!
Door de positieve geluiden over vakantie in eigen land ontstaat bij steeds meer mensen het idee om zelf zo'n leuk vakantiehuisje te gaan kopen. Nooit meer file. Nooit meer overboekingen of de kans dat alles al volgeboekt is. Je eigen gezellige plekje aan een meer, aan de kust of in het groen. En als je er zelf niet zit, dan kun je het huisje verhuren om zo langzaam je vakantiehuisje terug te verdienen. Een gratis vakantiebestemming en nog geld toe! Het rendement op een vakantiewoning kan best aardig oplopen. Het klink allemaal als win-win, maar is het dat ook?
De puzzel
Om een zomerhuisje te kunnen kopen zul je eigen geld moeten hebben. Banken zijn niet al te happig op het verstrekken van een tweede hypotheek en dan nog is er een maximum van 80% dat een bank in je zomerhuisje zal willen investeren. Je kunt nog wel de hypotheek op je eigen huis verhogen, maar dat heeft dan weer invloed op hoeveel je mag lenen. Het is dus even puzzelen. Er komt ook nog bij dat je een tweede hypotheek niet mag aftrekken van de belasting en dat je vakantiehuis in box 3 geplaatst moet worden. Dit heeft weer invloed op je belastingteruggave. Plus dat je de inkomsten die je uit de verhuur haalt moet opgeven als economisch verkeer. Ook daar moet weer belasting over betaald worden. En dan zijn er nog vakantiewoningen die op erfpachtgrond staan en je krijgt te maken met eventuele parkkosten als het huisje op een vakantiepark staat. Allemaal extra kosten.
Zomer 2021 je eigen vakantiehuisje?
Kortom; het is even puzzelen, maar als alle stukjes in elkaar vallen, kan het lucratief én fijn zijn om een eigen vakantiehuisje te bezitten. Het beste advies is natuurlijk om samen met de makelaar je situatie eens door te lichten en om te bekijken wat er mogelijk is. En misschien weet hij nog ergens een leuk vakantiehuisje te koop staan. Het jaar 2021 is pas net begonnen, maar wat we al wel weten is dat Covid-19 voorlopig nog niet weg is. Het is nog maar de vraag is of we van de zomer alweer normaal kunnen reizen. Zijn er dan al voldoende mensen gevaccineerd? Mogen we dan alweer zonder beperkingen naar het buitenland? Misschien is een vakantiehuisje kopen juist nú een slimme investering. Dan kun je van de zomer in elk geval gegarandeerd lekker en veilig genieten van een vakantie in eigen land.